Inspiration

Nyttigt bröd

En skola i nyttigt bröd

Du som vill äta nyttigt behöver inte sluta äta bröd. Däremot kan det vara en bra idé att syna brödet man äter lite närmare eller börja baka eget. Bröd kan vara fantastisk träningsmat!
Det är lätt att gå vilse i bröddjungeln som finns i livsmedelsaffären idag. Det finns hur mycket bröd som helst och alla heter saker som får dem att låta som att de är bakade av någon på en vacker gård på landet med bara nyttiga och naturliga ingredienser. Så är det inte. Man ska inte tro på allt som brödindustrin vill att vi ska tro, det är helt enkelt bara en del av deras marknadsföring. Men det finns sätt att undvika dessa små fällor och hitta guldkornen av nyttigt bröd i bröddisken, om du inte vill baka eget.
Gå inte på bara färgen
Undrar du om mörkt bröd är nyttigare än ljust? Nja, är svaret på den frågan. Det kan vara det, men den mörka färgen kan också komma från till exempel sirap, och det säger sig självt att ett bröd fullt av sirap inte är jättehälsosamt. Det är helt enkelt bara att läsa på innehållsförteckningen och spana efter något sockrigt som kan ge den mörka färgen. En mörk färg kan också signalera fullkorn, och det vill vi ha.
Inget tillsatt socker
Många bröd innehåller socker, och inte så lite heller, precis som att många innehåller sirap som kan göra brödet mörkt.
Hitta fullkornet
Fullkornsbröd är bättre för dig än bröd utan fullkorn, som bara är bakat på förädlat mjöl där man skalat säden innan man malt mjölet. Fullkorn innehåller massor av näringsämnen och bidrar med nyttiga fibrer som magens tarmar vill ha.
Se kornen
Ett riktigt nyttigt bröd innehåller hela korn och det syns på brödskivorna, då du ser kornen och fröna i genomskärning.
VARNING FÖR: Vitt bröd som faktiskt till stor del är utan näring och består av snabba kolhydrater. Vill du ha ett vitt bröd, leta efter ett som innehåller surdeg, vilket gör brödet nyttigare.

Baka gott och nyttigt bröd

Att baka eget bröd är kanon för både plånboken och hälsan. Det är billigare att baka själv och du vet dessutom precis själv vad du har i ditt bröd. Du kan själv avgöra vilka mjöl, gryn, frön och andra ingredienser du använder och kan helt undvika onödiga tillsatser och sötningar.
Precis som när det gäller att köpa bröd kan man ha en liten tipslista så att man hamnar rätt hälsomässigt med sin bakning. Det här är ingen checklista och du behöver så klart inte göra allt på listan när du bakar, det är bara tips.
Baka utan mjöl
Ja, det går att baka bröd utan mjöl. Till exempel kan du göra ett så kallat fröknäcke som är ett knäckebröd som endast består av frön, något bindemedel, till exempel ägg och smaksättning i form av kryddor och salt. Enkelt att göra själv, underbart gott och nyttigt.
Baka med annat mjöl
Att baka bröd utan vetemjöl är ett bra sätt att få det att bli nyttigare utan att krångla alls. Du kan få ett veteliknande bröd men med mer näring genom att byta ut vetemjölet mot bovetemjöl som inte ens är släkt med våra vanliga sädesslag. Det beter sig till stor del som vetemjöl. Annars kan du baka med fullkornsråg eller havre för att få mer näring till ditt bröd och mer fibrer. Havre är riktigt bra för dina viktiga tarmbakterier.
Tillsätt energi
Bröd kan vara kanonmat för dig som tränar mycket och behöver mycket energi. För att få till ett bröd som är bra för träning kan du till exempel tillsätta nötter och fröer som innehåller mycket nyttig energi. Ett fullkornsbröd håller dig också mätt länge, vilket är bra om du har ett träningspass på gång.
Baka med filmjölk
Om du har ont om tid kan du slänga ihop ett nyttigt bröd med filmjölk och bikarbonat som inte behöver jäsa utan kan slängas in i ugnen direkt. Till exempel kan du baka ett bananbröd med fil eller yoghurt när du har gamla bananer hemma. I ett sådant bröd kan du också tillsätta frön och ägg så får du ett proteinrikt bröd. Underbart gott och nyttigt.
Anpassa pålägget
När man äter bröd och vill att det ska vara en nyttig måltid kan det vara läge att fundera på vad man lägger på mackan också. Allt handlar ju inte bara om själva brödet. Korvar är gott, ja, men processat kött är inte det nyttigaste du kan äta. Avokado, kalkon, keso, ägg, grönsaker… det finns massor du kan lägga på mackan för att få den att bli riktigt nyttig och näringsrik.
Undvik sockret
Nej, du behöver inte sockra ett matbröd. Om receptet du har hittat innehåller en massa socker – byt recept.

Receptförslag

Bananbröd – enkelt bröd med yoghurt och bikarbonat
Det här brödet är perfekt att ta till när du har bananer hemma som har sett sina bästa dagar och nu är mer bruna än gula.
Du behöver:
2 mogna (gärna övermogna) bananer
3 dl havregryn
3 dl bovetemjöl
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 ägg
2,5–3 dl naturell yoghurt eller filmjölk
Lite honung om du vill söta brödet lite
Pumpakärnor att toppa med
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg, yoghurt och eventuellt honung och rör om ordentligt tills du har en kladdig smet. Smörj en avlång brödform och häll över smeten i den. Fördela jämnt i hela formen och toppa med pumpakärnor som du trycker ner lite i smeten så att de sitter fast. Grädda på 175 grader i 45 minuter – 1 timme. Ta ut brödet och känn med en sticka. Du vill inte att det blir för torrt, det ska precis sluta bli kladdigt på stickan.
 
Fröknäcke med flingsalt och rosmarin
Det här brödet bakas med majsmjöl och är alltså glutenfritt. Smaksätt brödet med dina favoritkryddor.
Du behöver:
2 dl majsmjöl
2 dl hett vatten
4 dl blandade fröer av olika storlekar och sorter, till exempel solrosfrön, linfrön, chiafrön, pumpafrön, sesamfrön.
2 tsk rapsolja
Flingsalt och torkad rosmarin
Blanda alla ingredienser i en bunke. Tryck ut det tunt på en plåt (du kan till exempel kavla ut mellan två bakplåtspapper). Grädda i ugnen på 150 grader i cirka 1 timme. När du plockar ut knäcket, gör skåror med en kniv så blir det lättare att bryta brödet när det ha

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss