Inspiration
Anna och Emil – Recept
Fotograf: Sara Gärdegård
Favoritrecept på granola
Anna och Emil älskar att få njuta av riktigt god mat. De tror på att man ska hitta en balans i kosten där man mår bra, både fysiskt och psykiskt. Att äta handlar inte bara om att äta för man måste. För Anna och Emil är god mat en upplevelse och ett glädjeämne!
Frukosten är Annas favorit, och här delar vi med oss av ett av hennes favoritrecept.
Ingredienser
1 liter gryn
4 dl frön
2 dl nötter (om man vill och tål, annars
går det bra att ersätta det med 50/50
av mer gryn och frön)
Vätska
2 msk kokosfett
1 msk jordnötssmör
2 msk lönnsirap
1 msk honung
2 msk vatten
eventuellt lite salt beroende på hur salt du vill ha granolan
Smaksättning
kanel, kardemumma, vaniljpulver och eventuellt torkad frukt
Instruktioner
1) Sätt ugnen på 150 grader, varmluft. Blanda gryn, nötter och frön tillsammans med smaksättningen.
Smält kokosfett med jordnötssmör, lönnsirap, honung och vatten. Blanda grynblandningen med
vätskan så att allt blir lite fuktigt.
2) Sprid ut allt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter (eller tills det blivit gyllene och krispigt). Rör om ett par gånger under tiden.
3) Om du vill ha i torkad frukt blandar du i den precis när du tagit ut granolan ur ugnen, och storleken
på bitarna av den torkade frukten är upp till dig.
Fotograf: Sara Gärdegård
Värmande kikärtssoppa
I en hektisk vardag gillar Anna & Emil luncher som går snabbt att tillaga. En favorit är att få komma in och avnjuta en värmande soppa efter förmiddagens löprunda!
Ingredienser
4 portioner
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 chili
2-3 cm riven färsk ingefära
1 tsk curry
2 burkar kokosmjölk (ekologisk)
2 x400g kikärtor (ekologiska)
salt och peppar
olivolja
Instruktioner
1) Hacka löken fint och fräs lätt i lite olivolja (ha inte för hög temperatur). Strö över kryddorna och låt fräsa lätt i ett par minuter. Häll över kokosmjölken och låt puttra ihop ett par minuter.
2) Ha sedan i (de avsköljda) kikärtorna och låt puttra ett par minuter till.
3) Mixa allt och smaka av med salt och peppar.
4) Låt soppan puttra så länge som möjligt på spisen så blir smaken fylligare.
5) Servera med bröd och sallad.
Magiskt goda dadelbollar
Fotograf: Sara Gärdegård
Dessa magiska dadelbollar passar lika bra till mellanmål som till kvällssnacks när sötsuget kickar in.
Ingredienser
20-30 mindre bollar
1 dl havregryn
200 g färska dadlar
1 msk kokosfett
1 dl kakao
1 tsk salt
1 espresso (stark)
2/3 riven kokos
Instruktioner
1) Mixa havregryn dadlar, kokosfett, kakao, en gnutta salt och kaffe tills det har blivit en slät smet. Ställ kallt och låt svalna.
2) Rulla sedan smeten till bollar och rulla gärna i riven kokos.
3) Förvara i frys, eller om du ska äta dem snart, i kylskåpet. Perfekt mellanmål eller liten godsak när sötsugen knackar på.