Inspiration
Träna trots förkylning? Här är svaret!
Sjukdom och träning hör inte ihop
Tillhör du dem som viftar bort en raspig hals och kör på som vanligt med träningen? Då är det dags att tänka om. Gymmet finns kvar när du blir frisk, vi lovar!
Om du känner att en förkylning är på gång är det viktigt att avvakta med träningen tills du vet hur den utvecklas. Att träna i det här stadiet gör ofta mer skada än nytta. Tips! Kolla vilopulsen på morgonen, med fingret mot handleden. Mer än tio slag över normalt kan vara tecken på att kroppen försöker bekämpa en infektion.
Här är några råd kring olika sjukdomstillstånd och träning.
Träna med…
Feber?
Nej. Om febern orsakas av influensavirus kan träningen förvärra virusets negativa effekt på musklerna. Träning vid feber och halsont ökar risken att utveckla eller förvärra en redan existerande hjärtmuskelinflammation.
Du ska ha varit feberfri minst en dag innan du börjar träna igen. Kom ihåg att inte börja på samma nivå som innan du blev sjuk. Trappa upp successivt under dubbla tiden som du varit sjuk. En veckas feber betyder alltså två veckors upptrappad träning. Du bör inte vara tillbaka på maxkapacitet förrän tre gånger tiden du varit sjuk. Det är viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig ordentligt, speciellt om du har haft en hjärtmuskelinflammation.
Halsont?
Troligen inte. Om du har börjat få lite ont i halsen och misstänker att en förkylning är på gång bör du avvakta med träningen för att se hur det utvecklar sig. Allmänna förkylningssymtom i kombination med halsont ökar risken för, och kan innebära att du redan har, hjärtmuskelinflammationen (som inte alltid ger symtom). Då ska du aldrig utsätta kroppen för belastningen som ett träningspass innebär. Om du ändå vill röra på dig rekommenderas en lättare promenad, så länge du inte också har feber.
Snuva?
Troligen inte. Om du har börjat bli lite snuvig och misstänker att en förkylning är på gång bör du vänta åtminstone 2-3 dagar för att se hur det utvecklas. Om du fortfarande känner dig lite snuvig därefter, men utan övriga sjukdomssymtom längre ner i hals och bröst, kan du testa att träna ett lugnare pass. Samma sak gäller efter att förkylningen försvunnit. Har du bara lite snuva kvar men känner dig frisk i övrigt kan du börja träna lugnt och öka successivt, för att se hur kroppen reagerar.
Huvudvärk?
Det finns inga generella råd då huvudvärk kommer av många olika anledningar. En vanlig orsak är spänningshuvudvärk på grund av stress, och då är det bra att träna. I de flesta fall bör du dock hoppa över träningen om du har huvudvärk, speciellt om du även har ont i kroppen och känner dig hängig. Det kan innebära att en förkylning är på väg.
Hosta?
Om du har en förkylning som nästan gått över, men en envis torrhosta som hänger kvar kan du testa att träna – men var observant på hur kroppen reagerar. Starta lugnt med uppvärmning och känn sedan efter. Om du har slemhosta och känner dig allmänt hängig, hoppa över träningen.
Träningsvärk?
Ja, du kan träna med träningsvärk men om värken (som kommer av membranskador på cellerna) är tillräckligt kraftig att den sätter stopp för prestationen, då kan det vara läge att vila från tyngre träning. En lätt joggingtur eller en promenad är å andra sidan bra för träningsvärken då det ger ökad blodcirkulation som påskyndar läkningen i de drabbade muskelcellerna.
Bakfull?
Det finns inget ”förbud” mot att träna när man är bakis, men träningen gör i flesta fall mer skada än nytta. Alkoholen skadar cellernas membran. Om du påfrestar kroppen med träning, när den egentligen behöver återhämta sig från alkoholens gift, kan träningen resultera i en nedbrytande effekt på kroppen. Vila, drick vatten och ta en lättare promenad tills du känner dig pigg igen.